Rovinj- Dragoste La Prima Vedere

E aproape imposibil, sau cel putin dificil, sa argumentezi cuiva de ce iti place un lucru sau de ce iubesti pe cineva sau o activitate.
Raspunsurile pot fi multe: pentru ca te face sa te simti bine, pentru ca e frumos, pentru ca e corect sau sanatos, pentru ca e unic sau seamana cu altceva drag tie, pentru ca are multe calitati si putine defecte, pentru ca in anumite situatii „asa trebuie”.
Realitatea insa, eu cred, ca este totusi alta. Cu cat iti place ceva mai mult cu atat iti e mai greu sa intelegi tu de ce, in primul rand, cu atat mai mult sa explici cuiva.
Acel magnetism cu care te atrage, acel inexplicabil ce trezeste in tine dorinta, acest cumul de intrebari fara raspuns de fapt este adevaratul motiv. Cele mai multe trairi si experiente ale propriului suflet sunt greu de inteles, explicat sau catalogat, decat poate printr-o alta comparatie. Asta din punct de vedere al logicii ar fi iar un paradox sau nonsens.
  
Rovinj
 
Imi plac murele pt ca seamana cu fragii, pe care ii ador. Adica? Cum seamana? Unele sunt negre alte rosii..Unele acrisoare, altele dulci. Unele mari, alte extrem de mici. In final afirmatia poate fi corecta. Senzatia de placere pe care ambele o trezesc in tine este similara. Dar intrebarea pana la urma nu si-a gasit raspunsul corect. De ce?
Imi iubesc cainele pt ca ma face sa ma simt bine, fericit si implinit. Efectul acesta il are si o carte buna, un concert sau un pranz gatit dupa o reteta proprie. De ce il iubesc? Pentru ca am mai avut unul si acesta seamana cu primul. Asa si? Primul poate m-a muscat..Pentru ca ma iubeste si el. Ma iubeste si bunica, dar ce legatura are cainele?
De ce? Intrebarea se repeta la infinit, fara a-si gasi raspunsul potrivit.
Asta e valabil si in cazul Rovinj. De ce mi-a placut?

 

 
Rovinj
As putea enumera aici cateva motive: pentru ca miroase a mare, nisip si a dupa-amiaza de august; pentru ca are o campanila de unde vezi cele mai frumoase panorame din Istria; pentru ca romantismul portului nu este dat doar de cladirile din vecinatate, ci de fiecare barca ce pluteste in deriva; pentru ca obloanele si bistrourile imi amintesc de Italia; pentru ca soarele ce a vegheat acea zi a fost mai frumos ca altadata; pentru ca a fost dragoste la prima vedere.
 
Rovinj
Oricare dintre impresiile insiruite mai sus ar putea fi motivul real, definitoriu. Poate unul singur, poate toate, poate de fapt niciunul si intrebarea „de ce?” isi continua neintrerupt periplul existential.
Rovinj
Motivul nu este cel mai important. Accept si gata. Ce mai conteaza cauza? Marcant este efectul.
Mi-a placut, m-a impresionat si l-as revedea oricand.
Rovinj
Rovinj…..undeva in Istria, Croatia. Intre frumosul oras cu nume vulgar in romana si Porec.
Localitatea este o combinatie inedita de oras medieval si statiune mediteraneana. Aflat pe coasta Adriaticii, foarte aproape de Italia, a imprumutat din arhitectura venetiana si in foarte multe locuri apare si denumirea de Rovigno.
Rovinj
Biserica Sf Eufemia din Rovinj, aminteste de catedrala din Messina, iar campanila seamana  cu cele din Split sau Motovun ca si cromatica, iar ca forma mai mult cu cea din Venetia.
Rovinj
RovinjImaginile oferite de campanila sunt memorabile si iti ofera viziunea de ansamblu a orasului si portului vechi.
Merita efortul de a escalada treptele ce par interminabile. Ajunsi sus suflul iti e redat aproape imediat de emotia produsa de panorama.

Rovinj
Insula Sf. Ecaterina este una dintre cele 22 de insule din apropiere, ce compun Arhipelagul Rovinj.
Eu nu am vizitat-o, insa daca voi ajungeti, astept poze si impresii de acolo.
Rovinj
Rovinj
Rovinj
De oriunde ai privi orasul, de aici de sus, din cele 4 puncte cardinale ale turnului, ai parte de o experienta senzoriala completa. Dincolo de  spectacolul vizual, simti puterea soarelui, amplificata de distanta ce s-a scurtat intre tine si  el prin inaltimea clopotnitei; briza marii te atinge prin cele 12 arcade imense lipsite de obloane sau ferestre; pescarusii lasa in aer tipatul lor ascutit intr-o incercare de a-si semnala prezenta.
Rovinj
Rovinj
Rovinj
Portul, principala atractie a oricarui oras cu iesire la mare, este si in Rovinj un punct de interes turistic si de socializare deopotriva. In jurul lui gasesti nenumarate localuri unde poti lenevi cateva momente savurand un platou pescaresc sau alte specialitati ale zonei.

 

Rovinj
Rovinj
Rovinj
Multe dintre ambarcatiunile ancorate in port sunt disponibile spre a fi inchiriate. In functie de anvergura acestora, iti va fi solicitat un permis de navigatie sau doar un act de identitate.
Rovinj
Rovinj
Rovinj
Ajungand la final si rememorand aceasta intalnire frumoasa, imi dau seama ca „de ce?” va ramane o intrebare fara raspuns, iar  Rovinj  o amintire nepretuita.
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.