Budva- Intalnire Marina

Am descoperit Budva intr-o zi de vara tarzie, in drum spre Dubrovnik. Imediat ce am trecut de granita cu Serbia am inteles de ce aceasta tara din vechea Yugoslavie este mai putin tranzitata de turisti.
In comparatie cu Croatia sau Slovenia, calatoria prin Muntenegru este o provocare in sine.

Drumul prin Muntenegru este extrem de dificil si se face pe o singura banda pe sens. Mai toate soselele urca si coboara, serpuind in jurul eternului relief ce da si denumirea tarii.

Depasirea este aproape imposibila. Nu dintr-o moralitate excesiva sau dorinta de a conduce dupa manual, insa  astepti clipe, minute si ore in sir sa treci peste linia continua dubla dintre cele doua sensuri de mers. Curbele largi, fara vizibilitate si versantii abrupti fac anevoiasa deplasarea si creeaza cozi imense de masini.

Peisajul este sterp.

Iti doresti sa vezi mai repede marea, pentru ca stii ca acolo undeva, dupa urmatoarea curba ti se va deschide in fata ochilor. Poate dupa urmatoarea, sau hai inca una..


Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru
Dupa un traseu interminabil intr-un décor arid, Budva mi s-a parut o recompensa pe masura, ce a meritat acest drum chinuitor. Asemeni unui Tuareg ce strabate desertul in cautarea unei oaze am fost extrem de incantat atunci cand am ajuns in mica statiune de la Adriatica.
 
Ajuns acolo, frumusetea micului golf trezeste in mine emotiile reintalnirii cu marea.

Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru

Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru
 
 
Amplasat in apropierea golfului Kotor, Budva este unul dintre punctele foarte vizitate de cei care opteaza pentru croaziere.
Similara cu vecinele sale croate, Budva pastreaza din puritatea si inocenta unui loc inca virgin.
Frumusetea locului este amplificata de absenta excesiva a turistilor. Uitandu-ma in jur am observat foarte multe hoteluri in constuctie, semn ca se investe pentru un viitor turistic reusit.
Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru
Surprinzator pentru un oras turistic de coasta, am gasit si loc de parcare facil, chiar in apropiere de faleza.
De acolo am inceput sa pasesc pe piatra cubica cioplita de ploaie si vant, incercand sa ma afund in adancul orasului. Sa-i inteleg povestea. Stradute inguste conturate de  ziduri inalte,  cafenele si bistrouri, vegetatie exotica si localnici zambitori. O prima impresie placuta. Un oras medieval si o statiune estivala in egala masura. 
Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru
 
 
 
 
Budva, Muntenegru
Pret de cateva clipe gandul mi-a zburat catre destinatia finala a calatoriei, in care Budva era doar un moment de respiro.
Pana atunci era insa momentul Budva si am continuat sa ma bucur de acest oras dintr-o tara pe care nu o mai vizitasem.
Continuand sa inaintez prin labirintul de case invecinate inghesuit, am intalnit la un moment dat niste trepte ce te invitau la o noua calatorie. Am dat curs invitatiei si in cateva clipe ma aflam deasupra orasului. 
Budva, Muntenegru

Budva, Muntenegru

Mi s-a parut interesant faptul ca puteam privi peste acoperisurile rosiatice, in curtile interioare si sa surprind o parte din viata cotidiana a localnicilor din Budva. Asemeni unui roman sau proiectie video, succesiunea de activitati normale se derula in fata mea. Doar tipatul ascutit al unui pescarus, asemeni unei crete tocite pe o tabla, m-a trezit din vizionarea acestui diapozitiv facinant.

Budva, Muntenegru
 
 
 
 
 
Budva, Muntenegru
 
 
 
 
 
Budva, Muntenegru
 
 
 
 
Pe zidurile unei fortarete medievale ce aparau orasul de atacurile invadatorilor, te puteai acum plimba in voie.
De aici de sus se vedea atat marea, cu plajele si cateva insule din apropiere. Terase batute de soare cu umbrele  decolorate si yahturi frumos aliniate intregeau tabloul.
Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru

 Eram plecat de peste 12 ore din Romania si oboseala incerca sa se subtilizeze asemeni unei dorinte ce se furiseaza pe nesimtite. Am continuat calatoria catre urmatoarea destinatie.

 
Budva, Muntenegru
Budva, Muntenegru

Am citit ulterior ca Budva este un oras cu o activitate culturala intensa, cu festivaluri si concerte ale unor artisti consacrati. Rolling Stones, Madonna, Lenny Kravitz sau Goran Bregovic au sustinut aici recitaluri.

 
Budva, Muntenegru

Unde:
In Muntengru, intre Podgorica si Kotor
Cum: 
Cu masina, cu avionul din Belgrad sau charter in sezonul de vara, cu vas de croaziera din Ravenna(MscRoyal sau Celebrity)
Cand: 
Mai-Octombrie
De ce:
Pentru istoria sa de 3500 de ani, cele 230 de zile insorite pe an, arhitectura venetiana,  preturile mici, intimitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.