Polignano a Mare- Simfonie Marina

Interesul pentru o noua destinatie si implicit concediul urmator se poate ivi dintr-o discutie cu prietenii, memoria unei imagini dintr-o revista sau poate scena unui film.

„Rasfoind” internetul mi-a atras atentia un hotel interesant, al carui restaurant era gazduit de o grota sapata in stanca de catre Marea Adriatica. Hotelul Grotta Palazzese m-a indemnat sa pun Polignano a Mare pe lista urmatoarelor calatorii.

Polignano este situat pe coasta Marii Adriatice la cativa km sud de Bari, capitala provinciei omonime din care face parte.

Calatoria cu trenul este fascinanta deoarece iti ofera panorame incredibile pe coasta Marii Adriatice. Ia trenul din gara Bari Centrale in directia Lecce. Costul biletului este de 3,8euro dus-intors. Dupa aproximativ 20 de minute si 3 statii parcurse ai ajuns la destinatie.

In momentul cand am parasit gara, in fata mea s-a deschis aleea ce ma invita spre mare. Ziduri de o tacere indoielnica confirmau absenta turistilor si totusi atmosfera parea de sarbatoare. Acelasi aer estival plutea in aer chiar daca soarele  ramasese ascuns timid in spatele norilor de primavara.

Nu era sezon estival, deci nu eram decat noi si localnicii. Aproape pustiu pe strazi. Linistea zidurilor si aleilor iti aducea relaxarea mult cautata intr-o escapada de weekend. Am continuat plimbarea pana intr-un parc in care cativa batrani jucau table si sah. Orasul foarte mic, mai degraba un sat, poate fi parcurs intr-un tur complet in cateva ore.

Am ajuns in centrul vechi, de unde puteai zari marea din diferite puncte de belvedere. Acolo esti surprins de relieful dramatic la care principala contributie o are marea , ce a erodat in mod constant malul, iar casele si strazile parca plutesc deasupra ei pe un ponton imens din piatra.

Italia cunoscuta de mine pana acum era cea a Renasterii, a cultului uman pentru frumos, a catedralelor impunatoare, a gondolelor ce aglomereaza laguna, a dealurilor presarate cu chiparosi. Aici insa, in Polignano am descoperit dramatismul arhitectural al Adriaticii..

 

Pe cornisa ce continua centrul orasului spre zona de plaja regasesti un omagiu adus lui Domenico Modugno, cantaret si compozitor, nascut in Polignano. Monumentul se numeste „Volare” exact ca titlul piesei cu care a castigat la Festivalul San Remo in 1958.

Melodia a devenit mai cunoscuta dupa interpretarea celor de la Gipsy kings, insa ai auzit-o in numeroase alte variante ale lui Dean Martin, Louis Amstrong sau Rita Pavone

La fel de impresionant este si viaductul, reminiscenta a Imperiului Roman, vestigiu ce face parte din Via Traiana.

Unde:
41° 0′ 0″ N, 17° 3′ 0″ E
Cum:
Cu avion pana la Bari sau Lecce si de acolo masina sau tren.

Cand

Aprilie- Octombrie

De ce:
Pentru arhitectura naturala aparte, pentru lipsa turistilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.