Casa Loma- Un Camelot Urban

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (1)

Sir Henry Pellat, un fel de „Gatsby” canadian, om de cariera militara, milionar si vizionar al timpului sau si-a lasat amprenta personala pentru totdeauna in istoria Canadei. Este  cel care a finantat si construit hidrocentrala de la Cascada Niagara, oferind energia electrica necesara orasului Toronto, cel mai mare spatiu metropolitan canadian.

Visul sau de o viata a fost o resedinta pe un deal in apropierea orasului, un soi de Camelot reinterpretat. Constructia, cunoscuta sub numele de Casa Loma, este cea mai mare resedinta care a fost vreodata construita pe teritoriul candian.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (9)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (3)

Constructia a necesitat 3 ani, 3.5 milioane de dolari si 300 de oameni pentru a putea fi finalizata si are o suprafata totala de peste 6000 de metri patrati.

Arhitectura neogotica este inedita intr-un peisaj specific oraselor din America de Nord, unde accentul se pune pe anvergura cladirilor si avantgardismul formelor, utilizand sticla si metal. Din acest motiv, Casa Loma este astazi este una dintre atractiile turistice emblematice ale orasului Toronto, alaturi de CN Tower, Vechea Primarie si ROM.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (10) viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (12)

Curtea interioara si fantanile inconjurate de gradini atent ingrijite te transporta din tumultul orasului format de „zgarie nori”  si agitatia urbana, inapoi in timp, intr-o perioada aristocrata, cu calmul vietii linistite a elitei imperiale.

Absolut remarcabila complexitatea cladirii: un conac cu piscina, gradini, crama, 6 etaje si 98 de camere, ce usor ar fi putut fi utilizat ca si hotel. De apreciat si capacitatea arhitectului E. J. Lennox, cel care a „desenat” si Vechea Primarie a orasului, toate aceste facilitati fiind concepute la inceputul secolului al XX-lea.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (7)

Incarcatura istorica a locului, arhitectura si mobilierul clasic nu limiteaza perspectiva Casei Loma  de a ramane o destinatie moderna, un loc de intalnire  la o cafea cu prietenii. Cafe Liberty este amplasata pe terasa de la etajul principal, cu vedere la gradina interioara, iar programul este de la 10.00-16.00 zilnic.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (16)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (17)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (21)

Dincolo de aspectul turistic, Casa Loma gazduieste petreceri private si ceremonii. Chiar in timp ce vizitam locatia era oficiata o nunta moderna intre 2 fete.

Sera resedintei deseori utilizata pe post de capela pentru ceremoniile matrimoniale isi astepta si acum invitatii participanti.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (24)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (26)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (27)

Designul interior, deseori intalnit in castele precum Neuschwanstein, Schonbrunn si de ce nu, Peles, dezvaluie opulenta proprietarului.

Baile sunt complet finisate in marmura, in timp ce peretii camerelor sunt acoperiti de ornamente minutios realizate din lemn masiv sau textile fine.

Mobilierul de inspiratie baroca aglomereaza fiecare camera, aducand insa eleganta aristocrata a resedintelor princiare.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (30)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (31)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (32)
viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (43)

Panorama de la etajul al- 3-lea surprinde centrul orasului in inima caruia se inalta CN Tower.

Un Castel de inspiratie medieval europeana, Casa Loma este de  asemenea un decor de  film extrem de cautat, aici turnandu-se o serie numeroasa de pelicule printre care X-Men, Cocktail si Chicago. Postere originale ale filmelor se regasesc la demisol, alaturi de magazinul de suveniruri, piscina nefinalizata si crama.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (44) viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (45) viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (46) viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (47)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (48)

Uriasul domeniu initial, pe care se afla casa de vanatoare si diverse alte constructii, a fost impartit si parte din el vandut. Acum, pentru  a ajunge in zona grajdurilor si a casei servitorilor trebuie sa traversezi strada sau sa parcurgi tunelul subteran lung de 243m ce pleaca de la subsolul Casei.

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (52)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (53)

viatorium_consulting_casa_loma_toronto_canada (54)

Cu o „varsta” de un secol, Casa Loma arata extrem de tanara datorita Municipalitatii ce  a investit timp de 15 ani in restaurarea fatadelor o suma de 10 ori mai mare decat costul initial al casei, aproximativ 33 milioane de dolari canadieni.

Se ajunge extrem de facil, intr-o plimbare de la statia de metrou Dupont(linia galbena) sau Spadina(linia verde).

Pentru a vizita locatia, accesul se face in intervalul 9.30-17.00, iar biletul cu taxele incluse este de 24 CAD de adult.

Este cu siguranta un „Must See” al orasului Toronto.

Un gând despre &8222;Casa Loma- Un Camelot Urban&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.