Zborul, ca si concept al miscarii, se defineste printr-o desprindere de sol si o planare sau deplasare in aer. Zbor mai poate fi o detasare, o plonjare in meditatie si deprindere de lumea fizica, de conexiunea cu problemele cotidiene.
Prima si singura eoliana din lume care poate fi „vizitata”, indeplineste toate aceste conditii pentru a-ti oferi zborul perfect, o experienta uluitoare dincolo de tot ceea ce cunosteai pana acum, o evadare din timp si spatiu.
Asezata pe varful Muntelui Grouse, la o inaltime de 1296m, Eye of The Wind iti prezinta in panorame incredibile orasul Vancouver, de sus, de dincolo de nori.
Cum ajungi? Foarte simplu. Din Downtown, de la Canada Place iei un autobuz expres spre West Vancouver cu destinatia finala Grouse Mountain. Acesta circula intre ore 9am si 4.30pm la interval de o ora in perioada mai, iunie si septembrie. In lunile cu mai multi turisti numarul curselor se dubleaza si autobuzul va veni la fiecare 30 de minute. Calatoria este gratuita atata timp cat ai bilet Alpine, Peak sau Ultimate Experience. Biletele le poti cumpara online sau de la agenti aflati in statia de autobuz.
Pentru turistii care au cumparat deja un abonament pentru transportul in comun, exista o ruta alternativa. De la Statia Waterfront situata adiacent cu Canada Place, traversezi cu un vaporas numit seabus pana la statia Lonsdale Quay, iar de acolo autobuzul 232 sau 236. Cei care au inchiriat masina merg pe Bulevardul Georgia spre Stanley Park, traverseaza Podul Lions Gate si merg spre North Vancouver. La iesirea pe Marine Drive se face stanga in sus catre Capilano Road. Dupa 5km ai ajuns la baza muntelui unde este si telecabina.
Cat costa? In functie de ceea ce vrei sa vizitezi sunt mai multe pachete.
Iti recomand Ultimate Experience care include accesul cu telecabina pe Grouse Mountain, o calatorie cu telescaunul pana in varf si cel mai frumos zbor posibil in capsula turbinei eoliene Eye of the Wind. Exista si abonamente anuale sau pe 2 ani, pass pentru parcare si acces in sezonul de schi.
Calatoria cu telecabina este una extrem de palpitanta, la fiecare stalp intermediar aceasta incetineste si se balanseaza pentru a prelungi momentul ascensiunii.
Ajuns sus, indicatoarele te directioneaza catre telescaun.
Inca putin si albul impozant al eolienei se distinge dintre siluetele verzi ale brazilor.
Eoliana impresioneaza prin dimensiunile sale si pozitionarea inedita. Inaltimii de 1231m pe care o masoara Grouse Mountain i se adauga cei 65m ai turbinei. Cele trei lame ale elicei au fiecare o lungime de 37.3m, iar diametrul rotorului are 76.8m, in timp ce greutatea este de 250 de tone. Toate aceste cifre sunt inscriptionate pe geamul capsulei, similare cu cabinele din London Eye.
Gabaritul impresionant nu este relevant in comparatie cu relieful inconjurator, insa pe masura ce te apropii realizezi marimea giganta, reala a turbinei.
Senzatia de vertigo este garantata. Dupa ce am urcat cu liftul aflat in cilindrul metalic ma obisnuisem cu spatiul inchis. Iesind pe platforma incercam in zadar sa imi gasesc un punct de echilibru, deoarece capsula in care ne aflam se deplasa rotindu-se pe orizontala, in timp ce pala elicei se misca rotindu-se pe verticala. M-am lipit pentru cateva minute de stalpul din centrul capsulei, incercand sa inteleg daca este vorba de un mare ghinion si tocmai acum se defectase mecanismul eolienei . Rauri subtiri si constante de transpiratie, generate de emotie combinata cu adrenalina m-au facut in scurt timp sa realizez ca voi supravietui. Mai ales ca dupa cateva momente atat elicea cat si capsula se opreau si isi incepeau rotatia in sens invers pentru a pastra un echilibru permanent.
Imaginile privite prin „Ochiul Vantului” sunt absolut senzationale, atat cele de deasupra cetinilor de brazi si piscurilor de munte, cat si cele dinspre pacific, a carui briza puternica invarte elicea. Pe fiecare panou de sticla se pot citi cifre extrem de interesante.
Viteza maxima pe care a inregistrat-o vantul in Vancouver a fost de 100km/h, insa lamele sunt concepute sa ajunga la o viteza de pana la 300km/h. Curentul generat intr-un an de eoliana poate asigura electricitatea a 400 de locuinte. Momentan asigura 25% din necesarul de electricitate al resortului Grouse Mountain.
Constructia turbinei de 1.5megawatti a inceput in septembrie 2008 si a fost inaugurata in 5 februarie 2010, cu o saptamana inainte de Jocurile Olimpice de Iarna gazduite de Vancouver.
Cele 9 tari implicate in acest proiect unic sunt: Canada, Italia, Franta, Austria, S.U.A, India, Korea de Sud, Danemarca si Finlanda, fiecare dintre ele contribuind cu parti componente sau etape de proiectare si executie.
Si acum inapoi, ne intoarcem sa vedem lumea cu alti ochi, dupa aceasta experienta incredibila, experienta ce iti schimba viata… A fost The Ultimate Experience la The Eye of the Wind.
sursa video youtube
sursa 3 photo finale GrouseMoutain
Oustanding Experience indeed and an Excellent presentation as well. Congratulations !
Thanks!!
See you on the next trip.