Brooklyn Bridge- Reper Iconic

Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (19)

Podul Brooklyn a devenit un reper iconic al orasului New York, una din atractiile emblematice vizitate anual de milioane de turisti, atat prin realizarea inginereasca a timpului sau cat si pentru conexiunea istorica cu expansiunea economica a metropolei.

Dupa ce olandezii l-au numit in 1624 New Amsterdam si l-au predat englezilor in 1664 devenit astfel New York, orasul a cunoscut o permanenta dezvoltare, astfel incat in 1866 s-a luat decizia de a se constui un pod pentru a inlesni transportul intre Manhattan si Brooklyn peste East River. Proiectul a fost  incredintat John Augustus Roebling, care insa in urma unui accident in timpul construirii a murit, lasandu-i fiului sau  Washington Roebling sarcina de a finaliza proiectul. Podul Brooklyn a fost inaugurat in 1883 si a fost la acea data cea mai mare structura suspendata din lume.

Constructia podului a durat 14 ani, fiind necesar  un numar de 600 de muncitori si un buget de 15 milioane de dolari, care acum ar insemna peste 320 de milioane de dolari. Chiar si acum,131 de ani mai tarziu, Brooklyn Bridge este tranzitat zilnic de peste 150 000 de masini, biciclete si pietoni.

Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (1)
Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (3)

Arhitectura  stalpilor de sustinere este in stil gotic, aducand cu imaginea unor ferestre de catedrala des intalnita in Europa.

Dincolo de istoria monumentului, plimbarea pe cei 1825m ai podului este una extrem de placuta, pornind din zona Primariei si a Tribunalului cu destinatia Brooklyn. Inconjurat de cladiri inalte pe ambele laturi ale raului, distanta pare infinit mai mica si iti ofera timpul necesar orientarii si identificarii pozitiei pe harta.


Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (5) Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (6) Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (7)

De o parte si de alta a sa magnificul Manhattan. In stanga Financial District, cu Battery Park punct de plecare catre Elis Island si Statuia Libertatii si One World Trade Center, cladire ce domina orizontul in amintirea Turnurilor Gemene.

In dreapta privind spre Lower Manhattan, China Town si Little Italy, pe fondul caror remarci siluete cunoscute Empire State Building si Chrysler Building.

Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (8) Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (9)

Inca de la inceputul calatoriei pe Podul Brooklyn, alaturi pe partea stanga, ca un frate mai mare si mai puternic, Podul Manhattan te priveste la fiecare pas, pana se pierde undeva in spatele cladirilor.


Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (12)

Ceea ce m-a impresionat  in orasul New York si implicit la Brooklyn Bridge, este „demnitatea” cu care a traversat timpul, pastrandu-si prestanta zilelor primordiale. Regasim si in Europa catedrale si castele medievale frumos conservate, care insa isi datoreaza viata pentru ca sunt protejate si vizitate in mod ponderat si controlat, in regimul galeririlor de arta si muzeelor. Aici in New York, cladirile si constructiile continua sa fie consumate zilnic de mii sau zeci de mii de utilizatori,  al caror numar creste cu trecerea anilor, fiind o lege normala a evolutiei si dezvoltarii oricarui mare oras.


Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (14)

O imagine clasica din filmele americane, cu scari de incediu pe care le urmaresti cu privirea in speranta ca va aparea poate Spiderman in urmarirea unui infractor.


Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (16) Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (17)

M-a impresionat imaginea dintre cele doua poduri, cu siguranta una dintre cele mai frumoase panorame asupra Manhattan-ului, alaturi de cele vazute din Empire State Building, Top of The Rock sau dinspre Statuia Libertatii.

Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (18)

Brooklyn Bridge_new york_ViatoriumConsulting (24)

Nume: Brooklyn Bridge

Arhitect: John Augustus Roebling

Lungime: 1825m (1 loc 1883-1903 in NYC; al-4-lea loc din 1939 in NYC)

Amplasare: 40.70569°N 73.99639°W

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.