Chianti- In inima Toscanei

chianti

Poate cea mai atractiva zona a Italiei, Toscana se contureaza intre Pisa, Florenta si Siena. In inima ei se afla tinutul Chianti, acest taram magic, umbrit de chiparosi ce iti conduc privirea catre castele medievale. Aici atractia turistica principala este vinul, urmata de peisaje de poveste. Fascinatia si cultul pentru vin isi au istoria in antichitate, celebre fiind petrecerile romane.

Istoria Provinciei Chianti ia nastere in 1716 cand cuprindea localitatile Gaiole, Castellina si Radda. Mai tarziu, in 1932 regiunea a fost subdivizata in alte 7 zone viticole: Classico,  Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano si Rùfina.

Chianti Classico, reprezentat de celebrul „Gallo Nero” este un vin DOCG ce pastreaza reteta originala a  Baronului Bettino Ricasoli: un cupaj de Sangiovese, Canaiolo si Malvasia.

Centrul producatorilor de vin din Chianti se afla in Greve, insa oriunde pe drum te poti opri la un domeniu pentru a degusta si a lua cu tine cateva sticle drept souvenir.

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (18)

 

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (17)

Curiozitatea si dorinta mi-au indreptat pasii pe o alee ingusta ce pornea din soseaua principala. Drumul acoperit de pietris era umbrit de chiparosi si am descoperit aici proprietatea Monterotondo. In Italia, de obicei afacerile indiferent de domeniu sunt dezvoltate in cadrul familiei si transmise din generatie in generatie. Fie ca este vorba despre industria auto, o trattoria locala sau o podgorie; respectul traditiei familiale este o valoare morala specifica italienilor.

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (2)

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (7)

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (9)

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (10)

Vinul se odihneste timp de 12 luni in butoaie de stejar, inainte de a fi imbuteliat si depozitat in cutii cu sigiliul Cocosului Negru. Filozofia Familiei Basagni este de a realiza un vin exceptional fara adaugarea compusilor chimici, astfel Domeniul Monterotondo este certificat ca fiind organic din 2003.

Pentru calatorul avid de experiente locale complete, vila pune la dispozitie un apartament cu 2 dormitoare, bucatarie si living pentru clipe de neuitat in Toscana. Aici puteti participa alaturi de proprietari la activitatile agricole si culinare, descoperind parte din traditia locului.

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (14)

Fiecare dintre noi cauta „acel ceva” ce ne emotioneaza: sensibilitatea dintr-un acord de Paganini, aroma matasoasa a unui cheesecake sau adrenalina generata de un rollercoster. In final toti functionam dupa acealeasi principii si legi ale Universului, iar fiecare are ceva la care vibreaza si cu care rezoneaza. Emotiile sunt aceleasi in fiecare individ, stimulate insa de cauze diferite si resimtite cu intensitati personale. Indiferent de nationalitate, sex sau varsta, un apus de soare este o incantare fie ca este privit in New York, Cape Town sau Tokyo. La fel cred ca Toscana si in special Chianti, chiar daca pentru unii ar parea „la tara”, intr-o mai mica sau mai mare masura va genera starea de liniste interioara, acel echilibru cautat la un anumit moment de fiecare indiferent de temperament, experienta sau exigente.

chianti_toscana_italia_ViatoriumConsulting (11)

In dinamica efervescenta a cotidianului stiut, evadarea este vitala.  Si cea mai buna desprindere de tumultul urban este departe intr-o zona colinara, unde timpul parca s-a oprit in vremuri linistite. Timp in care pasiunea pentru vin, bucuria de a trai si puritatea neintinata a naturii constituiau decorul vietii perfecte. Toscana a ramas  tinutul castelelor medievale, a ulitelor pietruite si colinelor inverzite de vii rodnice. Fiecare moment petrecut aici se deruleaza parca cu incetinitorul, oferindu-ti timpul necesar pentru a gusta in tihna parfumul incarcat de istorie al zonei, a te lasa cufundat in linistea unei zi obisnuite si a pretui un strop rubiniu de Chianti Classico.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.